Gezondheid en werkplezier verbeteren

Of u nu een basisschool of HBO bent, SBO of voorgezet onderwijs: onderwijs is mensenwerk. Beleid gericht op gezond werken en werkplezier van medewerkers in het onderwijs wordt dus steeds belangrijker. Ga maar na: De AOW leeftijd stijgt, de beroepsbevolking vergrijst en ontgroent. En door het vele zitten en ongezonde voeding wordt de Nederlander steeds minder gezond. Chronische ziekten en psychische klachten onder werknemers nemen toe. En als werkgever bent u steeds meer financieel verantwoordelijk voor uw werknemers. Hoe houdt u uw onderwijspersoneel inzetbaar tot hun pensioen?

Gezond werken

Wie gezond werken bevordert en aandacht besteedt aan de psychosociale arbeidsbelasting van het werk in het onderwijs, draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ook gericht ouderenbeleid en levensfasebewust personeelsbeleid zorgt voor meer en langdurige inzetbaarheid. Nog belangrijker: werk dat energie geeft. Met een focus op gezondheid en werkplezier voorkomt u kostbaar verzuim. Dat denken we niet alleen bij BlijWerkt, dat bewijzen we elke dag in praktijk. Voor het onderwijs steken we onze energie onder andere in:

PMO, Preventief Medisch Onderzoek

Met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) brengen we de leefstijl, het werkvermogen en de gezondheid van medewerkers in kaart. Maar het PMO is ook geschikt om deze onderwerpen te bewaken en te bevorderen. We stemmen de inhoud van het PMO af op uw wensen en mensen. Ook aandachtspunten uit de RI&E nemen we mee. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Meer

Vitaliteit
bevorderen

Ga aan de slag met vitaliteitsbevordering van uw medewerkers, al dan niet aan de hand van de groepsresultaten van het PMO. Snel gezond werken: ga bij het bepalen van de aanpak voor de ‘quick wins’; de zaken waarbij het snelst meetbare resultaten geboekt kunnen worden.

Meer

Omgaan met werkdruk en agressie

Hoge werkdruk kan een bron van stress vormen. Daarnaast kunnen sommige collega’s en klanten het werkplezier flink verpesten. Pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie kunnen zorgen voor psychische klachten en verzuim. Maar er is ook een oplossing.

Meer