Beeldschermwerk

Langdurig werken achter een beeldscherm kan zorgen voor klachten aan armen, nek en schouders. Ook oogklachten komen vaak voor bij beeldschermwerk, net als stressklachten. Het vele zitten geeft weer kans op andere gezondheidsproblemen. Ook in de zorg speelt dit probleem steeds vaker. BlijWerkt helpt u er iets aan te doen.

Het gevaar van beeldschermwerk

Beeldschermwerk kan op verschillende manieren zorgen voor gezondheidsklachten:

  • Veel zitten (statische belasting).
  • Minimale beweging met hoofd, armen en handen (statische belasting).
  • Bij een werkhouding waarbij de vingers hoger zijn dan de polsen risico op carpaal tunnel syndroom.
  • Nauwelijks knipperen. Daardoor wordt de oogbol te droog en kan oogvermoeidheid kan optreden. Zeker wanneer de relatieve luchtvochtigheid laag is.
  • Slechte beeldschermindeling, onvoldoende grootte (leesbaarheid) van de symbolen en het gebruik van kleur in de informatie.
  • Spiegelende of te kleine beeldschermen

Muisgebruik geeft meer risico dan gebruik van het toetsenbord, de effecten op de onderarm en hand zijn duidelijker dan die op nek en schouders. Ook de gebruikte programma’s kunnen van invloed zijn op het ontstaan van klachten, bijvoorbeeld omdat precies of veelvuldig positioneren van de muis nodig is of mogelijkheden voor sneltoetsen ontbreken. En natuurlijk heeft de duur van computergebruik effect op het risico.

Muisgebruik geeft meer risico dan gebruik van het toetsenbord, de effecten op de onderarm en hand zijn duidelijker dan die op nek en schouders.